Tájékoztató a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülékek jelzéseivel kapcsolatos rendőri intézkedésről

 

Az elmúlt napokban megjelent ellentmondásos sajtóhírek miatt az Országos Rendőr-főkapitányság a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülékek jelzéseivel kapcsolatos rendőri intézkedésekről az alábbi tájékoztatást adja:

A járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülékek jelzéseivel kapcsolatos szabályokat a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 9. §-a tartalmazza.

A KRESZ 9. § (4) bekezdésének c) pontja szerint a kör alakú, valamint a nyilat vagy kerékpárt mutató folyamatos sárga fény a forgalom irányának megváltozását jelzi: az útkereszteződésnél - a kijelölt gyalogos átkelőhely, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a fényjelző készülék előtt - meg kell állni; ha azonban biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni.

A fenti rendelkezés értelmében a fényjelző készülék sárga jelzése megállási kötelezettséget ír elő a járművezető számára. Azonban, ha ez nem tehető meg (például a jelzés zöldről sárgára váltáskor a jármű közvetlenül a megállás helyét jelző vonal előtt van, és a járművet csak vészfékezéssel lehetne megállítani), akkor a sárga jelzésen való áthaladással a jármű vezetője nem szegi meg a fenti előírást.

A KRESZ 9. § (4) bekezdésének d) pontja alapján a kör alakú, valamint a nyilat vagy kerékpárt mutató folyamatos piros fény a továbbhaladás tilalmát jelzi: a c) pontban meghatározott helyen meg kell állni.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 21. § (1) bekezdésének c) pontja alapján a gépjármű üzemben tartója, illetve a 21/A. § (2) bekezdésében meghatározott esetben a gépjárművet használatra átvevő személy felel azért, hogy az általa üzemeltetett, illetve használt gépjárművel, többek között a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire vonatkozó - külön jogszabályban meghatározott - egyes előírások betartásra kerüljenek.

A szankcionálandó szabályszegő magatartások körét és az egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegét a 410/2007. (XII. 29.) Kormány rendelet (a továbbiakban: R.) határozza meg.

Ezek között szerepel a KRESZ) 9. § (4) bekezdésének c) és d) pontja is.

A R. 3. melléklete alapján a KRESZ 9. § (4) bekezdés c) pontjának megsértése – sárga jelzésnél a megállás elmulasztása – esetén a közigazgatási bírság összege 50.000.- forint.

A Rendőrség a fenti szabályszegés miatt csak abban az esetben indít közigazgatási bírság kiszabására irányuló közigazgatási eljárást, amennyiben a forgalomellenőrzések során készített felvételek kiértékelése alapján kétséget kizáróan bizonyítható, hogy a jármű vezetője a sárga jelzés észlelése esetén biztonságosan meg tudott volna állni, azonban azt elmulasztotta.

A R. 3. melléklete alapján a KRESZ 9. § (4) bekezdés d) pontjának megsértése – tilos jelzés ellenére történő továbbhaladás – esetén a közigazgatási bírság összege 100.000.- forint.

A fenti bírságok kiszabására, a jármű üzemben tartójával, illetve használatba vevőjével szemben és a Kkt. 21. § (3) bekezdése alapján csak abban az esetben van helye, ha a jogsértést a külön jogszabály – a gépjárműről és annak hatósági jelzéséről felvételt készítő eszközre vonatkozó követelményekről szóló 18/2008. (IV. 30.) GKM rendelet – szerinti technikai eszközzel készített és továbbított felvétellel dokumentálták.

A szabályszegés elkövetése miatt lefolytatott közigazgatási eljárás során közlekedési előéleti pontot nem szabható ki, illetve a járművezetéstől a megbírságolt nem tiltható el.

Amennyiben a jogsértést a rendőrhatóság nem dokumentálta ilyen eszközzel, úgy a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény előírásai alapján lefolytatott szabálysértési eljárásnak, illetve helyszíni bírság kiszabásának van helye a jármű vezetőjével szemben. Ebben az esetben a fenti cselekmények alkalmasak lehetnek az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet 54. § (1) bekezdésébe ütköző a közúti közlekedés szabályainak kisebb fokú megsértése szabálysértés megállapítására. A szabálysértés miatt kiszabható helyszíni bírság összege 3.000.- forinttól 20.000.- forintig terjedhet. Amennyiben a felelősséget szabálysértési feljelentés nyomán, szabálysértési eljárásban állapítják meg, úgy a pénzbírság összege 30.000.- forintig terjedhet.

Szabálysértési eljárás során, a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló 2000. évi CXXVIII. törvény végrehajtásáról szóló 236/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet 1. számú melléklete alapján, a tilos jelzésen való áthaladás miatt 4 közúti közlekedési előéleti pontot kell kiszabni. A fényjelző készülék sárga jelzéséből következő megállási kötelezettség elmulasztása miatt előéleti pont nem szabható ki.

Ezekben az esetekben járművezetéstől eltiltás nem alkalmazható.

Kérjük, hogy szabálykövető magatartásával mutasson példát környezetének és így legyen részese a közlekedési balesetek áldozatai számának csökkentését célzó közlekedésbiztonsági erőfeszítéseinknek.

 

ORFK Szóvivői Iroda

A bejegyzés trackback címe:

https://nincsszabaly.blog.hu/api/trackback/id/tr391344409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása