A Google Magyarországon is elindította a dugófigyelő rendszerét, mellyel valós időben lehet látni, a főbb utakon mennyire lehet haladni. Az egész országban elérhető a szolgáltatás, de csak a főbb utakon mutatja az aktuális forgalmi helyzetet.

A Google Mapsen a Traffic layer alatt elérhető a szolgáltatás. Ha bekapcsoljuk, akkor egyrészt a gps alapján mutatja, hogy éppen hol járunk az autóval, másrészt hogy az úton éppen mekkora a dugó. A forgalom nagyságát különböző színekkel jelöli, a zöld azt jelenti, hogy szabad az út, a sárga azt, hogy a megengedett sebesség 40-45 százalékával lehet menni. A piros szín azt mutatja, hogy nagy a forgalom, a megengedett sebesség 16 százalékával haladnak az autók, a feketébe hajló vörös szín pedig azt, hogy szinte egy helyben állnak az autók.

Az információkat a Google két helyről szerzi be: egyrészt az okostelefonokból jövő információt dolgozzák fel – a Google Maps első indításakor eldönthető, hogy engedélyezzük-e, hogy a Google felhasználja az adatokat. A másik információforrás a nagyobb flottával rendelkező partnerek, mint például fuvarozók, futárok. Az ő autóik folyamatosan járják az utakat, így viszonylag jó képet tudnak mutatni arról, hogy mekkora a forgalom.

 

Persze a kapott adatokat szűrni kell, kiszűrik például a hosszan parkoló autókból érkező jeleket, a villamossal, gyalog közlekedők mobiljeleit, a mellékutcákon járók jeleit. A dugófigyelő ugyanis csak a legnagyobb utaknál működik. Ennek oka, hogy a kisebb utakon a pontosság romlik, mert a párhuzamos utaknál a magas házak miatt a gps-jel nem a legpontosabb, így előfordulhat, hogy a másik úton mutatja az autót. A Google azonban szerette volna, ha pontos a szolgáltatás, így inkább kiszűrték a kisebb forgalmú utakat.

A Google egy kiegészítőt is tervez a szolgáltatáshoz, ezzel nemcsak a pillanatnyi helyzetet, hanem az adott időpontra jellemző átlagos forgalmi helyzetet is. Például egy keddig délelőttön teljesen más a forgalmi helyzet szeptember elején, iskolakezdés után, mint nyár közepén.

A szolgáltatás egyelőre négy európai országban érhető el országosan, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Olaszországban és Magyarországon. Néhány további országban pedig bevezették a nagyobb városokban. A felhasználóknál folyamatosan élesedik a szolgáltatás. Mobilon és számítógépen is elérhető, annyi a különbség, hogy a számítógépen kézzel kell frissíteni az újabb adatokhoz.

 

Forrás: index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://nincsszabaly.blog.hu/api/trackback/id/tr82695239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása