Három súlyos és tizennégy könnyű személyi sérüléssel végződő közlekedési balesetben hárman súlyosan, tizenhatan könnyen sérültek a mögöttünk lévő 168 órában. Az elmúlt hét változatos balesetei okokkal szolgált. Az okozók között mindössze egy ittast jelez a statisztika, de emellett további 36 közlekedőről állapították meg, hogy alkoholt fogyasztott, mielőtt autóba, motorra, kerékpárra, vagy traktorra ült…

Három fő kivételével zömében könnyű sérüléssel szállították ellátásra azon részeseket, akik október 02. és október 09. között szenvedtek balesetet Fejér megye közútjain. A baleseti okokat vizsgálva rendkívül változatos képet kapunk. Két közlekedő rosszul lett, e miatt történt baleset. Elsőbbségi jog, szabálytalan kanyarodás, nem az útviszonyoknak megfelelő sebesség megválasztása, követési távolság be nem tartása csakúgy szerepel a balesetei okok között, mint a figyelmetlenség, gyalogos vagy motoros hiba. A sérültek között segédmotoros, traktoros és kerékpáros mellett két kisgyermek is van. Egyikük vétlen utasként sérült, a másik gyerek buszöbölben, autóbusz takarásából futott neki egy elhaladó személyautó oldalának. Mindkét gyermek könnyű sérüléssel úszta meg a balesetet. Az ittasság, mint mellék ok egy ízben volt jelen. Egy kerti traktoros a Sió csatorna szalagkorlátjának kormányozta járművét, aminek következtében leesett az aszfaltra. Utasa a szalagkorláton átrepülve a csatorna füves töltésére zuhant. Ittas kiszűrésre 36 közlekedő esetében került sor. Harmaduk (12)  kerékpáros volt. Három segédmotorost és két traktorost jegyez a statisztika.

A balesetek bekövetkezésének idejét vizsgálva kitűnik, hogy a délutáni órák voltak leginkább terheltek (8) balesetekkel. A délelőtti órákban négy, este három, éjszaka két baleset igényelte mentők, tűzoltók, rendőrök összehangolt munkáját.

Igazi napsütéses időben autózhattak az elmúlt héten a megyébe látogatók. A következő időszakra azonban komoly fordulatot jeleznek az időjósok. A Köpönyeg.hu honlapján olvasható előrejelzés szerint hétvégén sok felhő, lehűlés következik. Pénteken északon erősen, délen változóan felhős lesz az ég, az északi tájakon elszórtan lehet gyenge eső, zápor. Napközben az északi, északnyugati szél megélénkülhet. A hőmérséklet csúcsértéke 17 és 25 fok között alakulhat (a borongósabb északon lesz a hűvösebb). Gyenge hidegfronti hatással számolhatunk.

Szombaton erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és kezdetben szórványosan alakulhat ki zápor, (főleg délen és keleten) zivatar is lehet; majd késő délutántól nyugat felől egyre többfelé lehet eső. 16 és 23 fok közötti értékeket mérhetünk délután. Vasárnap eleinte borult lesz az ég és sokfelé lehet csapadék, a kora délutáni óráktól aztán megkezdődik a felhőzet felszakadozása, és kisüthet a nap - igaz, csak átmenetileg, hiszen késő estétől újabb felhők érkezhetnek. A nappali felmelegedés gyengül, délutánra 17-18 fok köré melegszik a levegő. Hétfőn főleg délelőtt eshet, napközben viharossá fokozódhat az északnyugati szél, további lehűlésre van kilátás. A jövő hét nagy részében erősen szeles, hűvös idő valószínű, gyakori záporokkal, a hegyekben egy-egy hózáporral.

A rendőrség kéri, hogy figyelmesen, óvatosan, a mindenkori időjárási és útviszonyok figyelembe vételével, a KRESZ szabályok maradéktalan betartása mellett, kifogástalan műszaki állapotú járművel vegyenek részt a forgalomban. Ne feledjék! Az úton egyenrangú felek kell legyenek! Ittasan ne üljenek volán mögé! Használják az autó passzív biztonsági eszközeit!

 

Balesetmentes jó közlekedést kívánunk Fejér megye útjain közlekedőknek! 

 

Székesfehérvár, 2009. október 09.

R. Szabó Ágnes

FM RFK szóvivő 

A bejegyzés trackback címe:

https://nincsszabaly.blog.hu/api/trackback/id/tr51440082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása