A Debreceni Rendőrkapitányság is csatlakozott az ORFK által elrendelt, a gyalogos-átkelőhelyeken, illetve közvetlen közelükben történt balesetek számának visszaszorítására irányuló 2009. szeptember 18-ával kezdődött ellenőrzés-sorozathoz, amely alakott területen található, fényjelző készülékkel nem biztosított kijelölt gyalogos-átkelőhelyek fokozott rendőri ellenőrzésére irányult.

Az illetékességi területünk vonatkozásában baleseti helyzetelemzést végeztünk, melynek alapján kijelöltük azokat a balesetveszélyes helyszíneket, napszakokat, ahol indokoltnak tartottuk az ellenőrzés végrehajtását. 

A meghatározott ellenőrzéseken túlmenően a járművezetők általános ellenőrzését is végeztük, amely kiterjedt a különböző okmányok ellenőrzésére, valamint az alábbiakra: 

  • az ittas- vagy bódult állapotban vezetők kiszűrésére,
  • a passzív biztonsági eszközök meglétére, használatára,
  • a mozgásban elkövetett szabálysértések felderítésére,
  • a járművek hatósági jelzéseinek meglétére.

 

Míg az előző év azonos időszakában (1-9. hó) a Debreceni Rendőrkapitányság illetékességi területén 89 gyalogos szenvedett személyi sérülést, addig 2009. évben, mintegy 30%-kal kevesebben, 62-en sérültek meg. 2008. évben 27 balesetet okoztak a gyalogosak, addig az idén 19-et.

Gyalogos átkelőhelyen 2008. év 1-9 hónapjaiban 41 esetben történt baleset, míg az idei évben 24 alkalommal.

Ebben az évben az öt halálos baleset közül egy esetben volt gyalogos az áldozat, tavaly ez időszak alatt sajnálatos módon hat esetben vesztette életét közlekedési baleset során gyalogos.

Az egy hónapos fokozott ellenőrzés mérlege:

Ittasság-ellenőrzés során 15 fő bizonyult ittasnak, 291 fővel szemben 1.542.000 forint helyszíni bírságot szabtunk ki. (56 esetben 280.000 forintot arra tekintettel, hogy a gépjárművezető nem biztosított elsőbbséget a gyalogosnak) 46 esetben közigazgatási eljárást indítottunk, mivel a gépjármű vezetője nem használta a biztonsági övet, vagy vezetés közben kézben tartott mobiltelefont használt.

Ebben az évben célul tűztük ki a gyalogos balesetek számának csökkentését, ezért az év hátralévő részében – a különösen veszélyes őszi és téli látási viszonyok között – is fokozott figyelmet fordítunk a szabályok betartására, betartatására.

Kérjük, hogy olyan helyen, ahol nincs közvilágítás láthatósági mellényben, vagy világos öltözékben az út padkán vagy úttest baloldalán közlekedjenek, és mindig körültekintően keljenek át az úttesten.

Az autósokat kérjük, hogy fokozott óvatossággal, kellő lassítással közelítsék meg a gyalogosok átkelésére kijelölt helyeket.

Közös célunk, hogy mindenki épségben hazaérjen!

Dr. Zákány-Szőke Bernadett r. hdgy.

A bejegyzés trackback címe:

https://nincsszabaly.blog.hu/api/trackback/id/tr451476520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása