A kerékpáros-balesetek megelőzése érdekében háromhetes, fokozott országos közúti ellenőrzőakciót indít a rendőrség mától - közölte Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, hogy nemcsak a biciklik kötelező tartozékait, hanem a kerékpárosok ittasságát is ellenőrzik az ország közútjain.

Az ezredes közlése szerint tavaly több mint 16 ezer, személyi sérüléssel járó baleset történt a közutakon, ebből 3.500 esetben volt érintett kerékpáros, és a balesetek felét biciklisek okozták. Tavaly 92 kerékpáros halt meg balesetekben, míg az idén már 19-en vesztették életüket.
 

 

mti
Óberling József megjegyezte, hogy a kerékpáros-balesetek negyedét ittasan okozták. Hozzátette: a 49-es főút Porcsalma és Pátyod közötti szakaszán vasárnapra virradóra halálra gázolt és cserbenhagyott 33 éves biciklis férfi is ittas volt.

A kerékpár kötelező tartozékai:

- Fehér színű első lámpa
- Piros színű hátsó lámpa
- Egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő (prizma)
 - Két, egymástól független fék
- Csengő
- Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken
- Fényvisszaverő ruházat (csak lakott területen kívül, ha éjszaka van vagy rosszak látási viszonyok)
- Ha a kerékpáros sisakot visel és utast nem szállít, lakott területen kívül max. 50 km/h sebességgel haladhat (ugyanitt sisak nélkül csak 40 km/h a megengedett maximális sebesség.)

Óberling József kérdésre válaszolva elmondta: a hiányos felszerelés szabálysértésnek minősül, az ittas kerékpárosokat pedig 30 ezer forintig terjedő pénzbüntetésre ítélhetik, ha pedig ittasan balesetet okoznak, akár börtönbüntetést is kaphatnak.

Az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője közölte: a Balatonnál és a Velencei-tónál, valamint Zalaegerszegen biciklis rendőrök is teljesítenek szolgálatot, és arra törekszenek, hogy a lényegesen olcsóbb közlekedési formát kiszélesítsék a rendőri szolgálatban.

A rendőrség sajtótájékoztatóján részt vett a Magyar Kerékpárosklub is, amelynek vezetője, László János azt mondta: az utóbbi négy évben megduplázódott a kerékpárral közlekedők száma a fővárosban, és azt szeretnék elérni, hogy minél többen használják közlekedési eszközként a biciklit.

A bejegyzés trackback címe:

https://nincsszabaly.blog.hu/api/trackback/id/tr432797020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása