forrás: www.somline.hu 2009. május 20. 17:48 Jakab Edit

Negatív rekord született Kaposváron: egy autósról tizenhétszer készült felvétel, miközben szabálytalanságot követ el. Ha Pécsen úgy ítélik meg, akár tizenhétszer is megkaphatja a harmincezer forintról szóló csekket, összesen 510 ezer forint bírságot.

Ebben az évben eddig mindenki hazaért Kaposváron. Jelentősen csökkent a balesetek száma a megyeszékhelyen, és senki nem vesztette életét Kaposvár útjain.
A Kaposvári Rendőrkapitányság által elindított Ennyi! kampány beváltotta a reményeket. A szigor ugyan nem mindenkinek tetszett, különösen amikor a szabálytalankodók a bírságcsekkekkel szembesültek. Míg a korábbi években az első négy hónap baleseti statisztikájában 200 fölötti szám szerepelt, s köztük halálos balesetek is, az idén januártól április végéig a városban 103 baleset történt. Ebből is 76 sérülés nélküli, leginkább koccanásos baleset volt, 20 könnyű sérüléssel járt és csak 7 lett súlyos. Halálos baleset nem történt.

Mindez annak is köszönhető, hogy az autósok megszokták: be kell tartaniuk a szabályokat, mert a zsebük bánja a szabálytalankodást. A járőrök és a város közterületi kamerái összesen több mint kétezer felvételt készítettek, amely közigazgatási bírsággal járó szabálysértést rögzített. Amikor bevezették, hogy a közterületi kamerákat szabálysértések dokumentálására használják, néhányan nem kaptak rögtön észbe. Csak amikor letelt a hatvan napos eljárási határidő és Pécsről – ahol a felvételeket feldolgozzák és az eljárást lefolytatják – elkezdtek érkezni a csekkek, akkor vált világossá, hogy itt nem babra megy a játék. A kaposvári rekorder az az autós, akiről tizenhét felvételt készítettek a kamerák. Ez tizenhét szabálysértés, s akár tizenhét darab harmincezres bírságról szóló csekket is kaphat.

Kemény Gábor kaposvári rendőrkapitány szerint mára már lecsengett ez az időszak, és a közlekedők sokkal jogszabálykövetőbbek. Tudják, hogy ha szabálytalanságot követnek el, akár gyalogosok, akár autósok, az szankciót von maga után – ami a figyelmeztetéstől a harmincezres csekkig terjedhet, a szabálysértés súlyától függően. Kemény Gábor szerint úgy tűnik: mindenki felmérte, hogy a szigor életeket mentett.

A bejegyzés trackback címe:

https://nincsszabaly.blog.hu/api/trackback/id/tr491134077

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: JOGIQ 2009.05.31. 11:56:08

A közigazgatási bírság - sebességtúllépésKettő évvel ezelőtt lépett hatályba a közigazgatási bírság. Idén, május elsején lépett hatályba a módosítása, mely most már nem százalékban határozza meg a sebességtúllépést, hanem számszerűsítve van. A közigazgatá…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása