Talán elsőre meghökkentő a cím. Hiszen a busznak az "autóbusz forgalmi sávban" kell közlekednie.

A KRESZ vonatkozó része egész pontosan így szól:

(8) Az autóbusz forgalmi sávban

a) a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz, a villamos, továbbá 20 és 6 óra között a kommunális szemét szállítására szolgáló jármű;...

közlekedhet. Más jármű erre a forgalmi sávra - a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve - nem hajthat rá. Ahol autóbusz forgalmi sáv van, a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz - a bekanyarodás és kikerülés esetét kivéve - csak ebben a forgalmi sávban haladhat.

Magyarul a kiránduló/turista/városnéző busz ezt a sávot szerintem nem használhatja.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nincsszabaly.blog.hu/api/trackback/id/tr541351119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.09.01. 12:55:22

Ezen én is gondolkodtam már, de még így is jobb hogy legalább nem a kocsik sávjaiban döcörlésznek füstöt hányva gyökkettővel. A Károly körút/Deák tér kanyarodósávjában való leparkolásuk sokkal idegesítőbb.

Vehicular cyclist 2009.09.02. 17:51:17

A panoráma buszokról is beszéltem a városházi illetékesekkel. Azt mondják, hogy ezek tilosban parkolása, tilosban megállása, a BKV megállók és buszsáv használata egyértelműen rendőrségi kérdés.

Kardics 2009.09.09. 13:19:56

mitől számít egy busz menetrendszerűnek? ha egy év alatt kétszer megjárja ugyanazt az utat akkor már mehet a buszsávban?
süti beállítások módosítása