A motorkerékpározás évről-évre népszerűbb közlekedési forma. E kedvelt közlekedési eszköz azonban rendkívül sok veszélyt hordoz magában akkor, ha a vezetője nem tartja be az alapvető közlekedési szabályokat.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság – Megyei Baleset-megelőzési Bizottsága minden évben kiemelt figyelmet fordít a motorosok által okozott balesetek visszaszorítására, a szabálytalanul kétkerekezők kiszűrésére és szankcionálására.

Az elmúl évben – elsősorban a nyári időszakban – folyamatos rendőri ellenőrzéseket végeztünk a motoros baleseti szempontból legfrekventáltabb 24-es számú főút mátrai szakaszán. 2009. június 01-től augusztus végéig az Egri, illetve a Gyöngyösi Rendőrkapitányság bevonásával minden hétvégén akciót tartottunk a fenti útszakaszon.

A rendőri ellenőrzések mellett 2 alkalommal tartottunk motoros nyílt napot, melyen az ott megjelentek figyelmét szerettük volna felhívni a szabálytisztelő magatartás fontosságára, a szabályszegések következményeire, illetve vezetéstechnikai képzést tartottunk, illetve lehetőséget biztosítottunk arra, hogy zárt pályán, a forgalomtól elzárt területen, másokat nem veszélyeztetve próbálhassák ki önmaguk és járművük képességeit. A nyílt napok alkalmával bemutatókat is szerveztünk, figyelemfelhívó szóróanyagokat népszerűsítettünk, továbbá sokkoló kiállításokat is szerveztünk.

A széleskörű megelőző tevékenység ellenére azonban a tavalyi évben mégis kedvezőtlenül alakult a motorosok által okozott balesetek száma. 2009-ben 21-ről 24-re emelkedett azon személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma, amely a motorosok hibájából adódott.

A 24 esetből 3 halálos kimenetelű volt, 16 súlyos, 5 pedig könnyű sérüléssel végződött. A bekövetkezett balesetek során 3 fő hunyt el, 17-es súlyosan, 13 pedig könnyebben sérültek meg.

A motoros balesetek 83 %-ában (azaz 20 esetben) a sebesség hibás megválasztása volt az ok. További 3 esetben az előzési szabályokat hagyták figyelmen kívül, illetve egy esetben a figyelmetlen, gondatlan vezetés állt a baleset hátterében.

A balesetek 91 %-a (22 eset) lakott területen kívül történt. Baleseti gócpont ugyan nem mutatható ki, azonban voltak olyan utak, ahol az átlagosnál több motoros baleset történt. Ilyen volt a 24. számú főút (6 eset), a 25. számú főút (4 eset), illetve a 2504-es út (3 eset).

A balesetek havonkénti alakulását vizsgálva megállapítható, hogy áprilistól kezdve egészen októberig jellemzőek a kétkerekű gépi meghajtású járművek által előidézett balesetek. Az adatokat elemezve egyértelműen látható, hogy a szezonkezdet (április hó) alkalmával jelentősen megemelkedik a balesetek száma (4 eset 2009-ben). A tavalyi esztendőben a július és az augusztus volt a legfertőzöttebb a motoros balesetek szempontjából (5-5 eset).

A fenti adatokra tekintettel a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság az idei évben is kiemelt figyelmet fordít a motorkerékpárosok baleseteinek megelőzésére, illetve a szabálytalanul közlekedők kiszűrésére. Ennek érdekében célirányos rendőri ellenőrzésekre lehet számítani.

E mellett nagy hangsúlyt fordítunk a motoros szezonkezdetre. Ennek során igykeszünk felhívni a motorosok figyelmét arra, hogy ne csak járműveiket, hanem önmagukat is készítsék fel az idénykezdetre. Tekintettel arra, hogy a motoros majd egy fél év kihagyás után ül ismét a járművére, tudomásul kell venni azt, hogy nem lehet egyből úgy közlekedni, mint az elmúlt szezonban, hanem a fokozatosságra kell helyezni a hangsúlyt.

A motoros idény kezdetének alkalmával az elméleti és gyakorlati tudás felfrissítése érdekében a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság – Megyei Baleset-megelőzési Bizottsága, a Hatvani Motoros Egyesület kérésére 2010. április 24-én 10.00 órától felkészítő napot tart Hatvan városában. Ennek során egyrészt elméleti képzést tartunk a 2010. január 1-jei KRESZ változásokkal kapcsolatban, másrészt ügyességi, vezetéstechnikai pályák építésével és bemutatásával segítjük elő a motorosok gyakorlati tudásának felfrissülését, fejlődését. A képzés során különböző szóróanyagokat (motoros elsősegély, vezetéstechnikai könyvek) biztosítunk a résztvevőknek.

Ezúton felhívjuk a megyénkben motorozók figyelmét, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat, hiszen a szabályok figyelmen kívül hagyása végzetes lehet!!! A közút nem versenypálya, így aki kimondottan a száguldásra vágyik, az keresse fel az erre a célra kijelölt zárt pályákat.

Heves megyei rkp.

A bejegyzés trackback címe:

https://nincsszabaly.blog.hu/api/trackback/id/tr601937371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.04.20. 16:17:47

A téli hónapokban az szinte az egyetlen pozitívum, hogy eltűnnek a motorosok az utakról. Engem módfelett irritál az a fajta viselkedés ami a legtöbb motoros részéről tapasztalható (tisztelet a kivételnek), hogy csak azokat a szabályokat tartják be, ami nekik biztosít előnyöket, (azt viszont kikényszerítik) a többit viszont leszarják.
süti beállítások módosítása