A Budapesti Rendőr-főkapitányság őszi-téli közlekedésbiztonsági kampányt hirdet a közlekedés résztvevői számára a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás elősegítése érdekében.

A nyári kedvező közlekedési feltételeket biztosító időszak után bekövetkező őszi-téli évszakváltás fokozott balesetveszélyt rejt magában. A közlekedési feltételek megváltozása, a síkossá váló útfelületek, a kedvezőtlen látási viszonyok még a műszakilag megfelelő járművek számára is megnehezítik a közlekedést, a hetenként váltakozó időjárási viszonyok próbára teszik az autósok alkalmazkodó képességét. A járművek felkészítésén túlmenően a járművezető felkészültsége is fontos. Fel kell készülniük arra, hogy biztonságosan tudják vezetni járműveiket ködös, párás időben, valamint az esőtől nedves utakon.

Az őszi hónapok közlekedési baleseteinek legjellemzőbb oka, hogy a járművezetők nem alkalmazkodnak a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyokhoz. Az útburkolat tapadóképességének megváltozása, valamint a romló látási viszonyok okozzák a legtöbb problémát. Esős időben jelentősen romlik a látás, csúszóssá válnak az utak, ezért a sebesség időjárási viszonyokhoz igazodó megválasztása a biztonságos megállás egyik alapfeltétele, a csökkentett sebesség elősegíti a belátható útszakaszon belüli megállást. A követési távolság betartása fontos szempont, hiszen ilyen időjárási körülmények között megnövekszik a fékút.

A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a gumik kifogástalan állapota. A hirtelen nagy mennyiségű eső hatására az útfelület és a gumiabroncsok között a nagy sebesség miatt fellép az ún. aquaplaning jelenség, amelynek kezdetén a kormány hirtelen könnyűvé, a jármű mozgása bizonytalanná válik. Ilyenkor fokozatosan csökkenteni kell a gázadagolást, fékezni nem szabad, mert szinte biztos, hogy a jármű megcsúszik és kormányozhatatlanná válik. A kopott gumiabroncsok elősegítik a vízen-futás jelenség létrejöttét, ezért is célszerű a gumiabroncsok állapotának ellenőriztetése.

A járművezetőkön kívül a gyalogosoktól és a kerékpárosoktól is fokozottabb óvatosság és körültekintés ajánlott, hiszen a csökkent látási viszonyok miatt nehezebben észlelhetők: a kivilágítatlan, prizma nélküli kerékpár tompított fényszórónál legfeljebb 37 méterről, távolsági fényszórónál is csak 75 méterről válik láthatóvá. A jól kivilágított és prizmával ellátott kerékpár már 500 méter távolságból is jól látható. A kerékpárosok elindulás előtt győződjenek meg arról, hogy a világító berendezés, valamint a jármű műszaki állapota kifogástalan legyen, helyezzenek el a kerékpárvázon fényvisszaverő matricákat, prizmákat, viseljenek fejvédőt. Sötét színű ruhát viselő gyalogos nappal kb. 1000, éjszaka, távolsági fényszórónál már csak 110 méterről észlelhető. A ruházaton, táskán lévő fényvisszaverő anyagok az éjszakai láthatóságot a többszörösére növelik.

A megváltozott időjárási viszonyok miatt az iskolák, óvodák megközelítése fokozott óvatosságot követel. Előfordulhat, hogy a szélvédőre zúduló esőtől vagy az ablaktörlő mozgásától nem láthatóak jól az úttesten átszaladó gyerekek. Erre elsősorban a tanítás kezdetén és végén, tehát a reggeli, valamint délutáni órákban kell számítani. A balesetek elkerülése érdekében türelmes, megértő magatartással segítsék a gyermekek zavartalan közlekedését!

A „látni és látszani” fontos közlekedésbiztonsági alapelv, mind normál, mind különleges körülmények között a biztonság egyik legfontosabb feltétele.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás elősegítése érdekében őszi-téli közlekedésbiztonsági kampányt hirdet „Látni és látszani” néven. A kampány célja, hogy felhívjuk a közlekedésben résztvevők figyelmét a megváltozott körülmények veszélyeire, megelőzendő és elkerülendő a baleseteket. Bizonyított, hogy az összehangolt fokozott ellenőrzések, a látható, érzékelhető, demonstratív közterületi rendőri jelenlét kedvező hatással van a közúti közlekedési balesetek számának alakulására, valamint a közlekedésben résztvevők jogkövetési hajlandóságát is jótékonyan befolyásolja.

 

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság által kezdeményezett közlekedésbiztonsági ellenőrzést a fővárosi rendőrök 2010. november elejétől 2011. február végéig hajtják végre. Ebben az időszakban fokozottan ellenőrzik a gépkocsivezetőket, a motorosokat, a kerékpárosokat, elsősorban a járművek elektromos, illetve fényjelző berendezéseit, valamint azok használatát.

A kerületi rendőrkapitányságok a kerületükben található iskolák környezetének baleseti helyzetét értékelve közlekedésbiztonsági, baleset-megelőzési előadásokat tartanak a tanulók részére.

Az út-, és látási viszonyok változása miatt kérjük fokozott figyelemmel, körültekintően közlekedjenek! Vezessenek mindig a megváltozott körülményeknek megfelelően!

Jó utat és balesetmentes közlekedést kíván a

BRFK KOMMUNIKÁCIÓS OSZTÁLY

 


A bejegyzés trackback címe:

https://nincsszabaly.blog.hu/api/trackback/id/tr412446837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NapiTipp · http://napitipp.hu/feliratkozas 2010.11.18. 08:46:58

én magamon azt vettem észre, hogy a sok monitor előtti munkától a szemem reomlott, így most kéne a szemészetre mennem és milyen jó, hogy nálunk most ez a napi tipp:
Style Optika kontaktlencse vizsgálat és komputeres látásellenőrzés 2.000Ft-ért, 60% engedménnyel (5.000Ft értékben)
Katt ide: napitipp.hu/tippek/style-optika-latasellenorzes-kontaktlencs-vizsgalat

OFF:
Ha szeretnéd minden nap meg tudni mi a friss Napi Tipp, akkor katt ide: napitipp.hu/feliratkozas