A megváltozott körülményekre, az évszakváltásra utaló első jelek a hidegebb, ködösebb, csapadékosabb reggelek, a csúszós utak. Ilyenkor a balesetek megelőzéséért maguk a gépkocsivezetők is sokat tehetnek: felelős gondolkodás, a szabályok tisztelete, preventív vezetéstechnikai felkészültség és a gépjármű téli felkészítése a kulcsa a várható vagy váratlan helyzetek, időjárási körülmények okozta veszélyhelyzetek elkerülésének. A vezetési tudás bővítése, a nyugodtabb tempóra váltás mind a gépjárművezető hasznára lehet a megváltozott út- és látási viszonyok esetén.

Amennyiben a hőmérséklet 7 Celsius-fok alá csökken, a nyári gumik használata már veszélyes lehet. Magyarországon egyelőre csak ajánlott a gumik cseréje szezonváltás idején, azonban több európai országban kötelező a gumikat télire cserélni, adott időjárási viszonyok között pedig megkövetelik a hólánc használatát is. Ne feledjük: csak négy tenyérnyi felületen közlekedünk (a megengedett sebességhatárok között), akár rosszak, akár jók az út- és az időjárási viszonyok! Nem éri meg kopott, vagy rossz minőségű gumikkal a saját és a gépjárműben utazók testi épségét, életét veszélyeztetni! Kerüljük el a szervizekben a tumultust, időben gondoljunk a kerékcserére. Emellett a világító berendezések karbantartása is elengedhetetlen a jó láthatóság érdekében. A gyengélkedő akkumulátorok ilyenkor gyakran csődöt mondhatnak. A fűtő-hűtő berendezések kifogástalan működése és a jól működő ablaktörlő lapátok is elengedhetetlenek, hogy megfelelő kilátást biztosítsanak a szélvédő üvegén keresztül.

A kora esti órákban, vagy az éjszaka sötétjében, korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellényt nem viselő gyalogosok és kerékpárosok is óriási veszélynek vannak kitéve a közúton, ezért a mellények viselete ilyenkor még nagyobb jelentőséggel bír.

A szüret után kiforró borok alkohol fogyasztására csábítanak a pincékben. Tilos vezetés előtt és alatti alkoholt fogyasztani! A borok kóstolgatását követően nem érdemes kockáztatni, Magyarországon zéró tolerancia van! Alkoholfogyasztás előtt gondoskodjon mindenki a külföldön már oly népszerű „buli sofőrről”. Sok kellemetlen pillanattól kímélheti meg egy józan autóvezető az alkoholt fogyasztót, aki esetleg vezetni vágyna.

Ajánlott a vadsíp elhelyezése az autókon, valamint különösen ősszel fontos még komolyabban venni a „Vadveszély” jelzőtáblát, mivel az állatok nászukat élik, emellett a vadászati szezonban zaklatottak és nem törődnek semmivel, csak az ösztöneik vezérlik őket.

Az őszi mezőgazdasági és betakarítási munkálatok alkalmával a földutakon közlekedő gépek a közutat keresztezve gyakran hordanak fel sarat az úttestre. A felhordott sárfelület csúszós, veszélyes útszakaszokat teremt. Emellett levelek is hullanak az aszfaltra. Ködös, párás és esős idő váltakozik, a nyáron megszokottnál korábban sötétedik. Figyeljünk a megváltozott és gyakran balesetveszélyessé váló útviszonyokra és a közúton közlekedő gyalogosokra! Számolni kell a sebesség megválasztásánál arra, hogy megnövekszik a fékút és a féktávolság!


Balesetmentes közlekedést kíván a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság – Megyei Baleset-megelőzési Bizottsága!

A bejegyzés trackback címe:

https://nincsszabaly.blog.hu/api/trackback/id/tr281476523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása