Az oroszországi közlekedési rendőrök a jövőben egy új eszközzel, az alkohollézer segítségével szűrhetik ki az ittas gépkocsivezetőket az utakon. A berendezés kísérleti modelljét a kedden megnyílt Interpolitex nemzetközi biztonságtechnikai kiállításon mutatták be Moszkvában.

A készülék, amelyet hároméves munkával fejlesztett ki egy szentpétervári cég, a sebességmérő radarhoz hasonlít: lézert a gépkocsi utasterére irányítják, és ha ott alkoholgőzt észlel, jelez. A szerkezetet egy deciliter vodka elfogyasztása után keletkezett alkoholgőz hozza működésbe.

A készülék továbbítja a jelzést és a gépkocsi rendszámát a legközelebbi közúti ellenőrzési pontra, ahol a rendőrök megállítják az autót, és megszondáztatják a vezetőt, hogy kiderítsék, a sofőr vagy az utasa fogyasztott-e alkoholt.

Az eszközt kétféle változatban gyártják majd - az egyiket az utak mentén szerelik fel meghatározott magasságban, de lesz hordozható készülék is, amelyekkel a közlekedési rendőröket szerelik fel. A berendezés tesztelését jövőre fejezik be, és ha beváltja a hozzá fűzött reményeket,  megkezdődhet a sorozatgyártása.

Az eszköz elterjedése ugyan  még odébb van, a Moszkvai Autóklub máris aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ellenőrzések közlekedési dugókat okoznak majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://nincsszabaly.blog.hu/api/trackback/id/tr682403877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása